Hoe Askoscholen en de Lidwinaschool omgaan met klachten
Mensen - Scholen
dinsdag, 05 april 2016 20:23

Over het algemeen zijn wij tevreden met de Lidwinaschool in Amsterdam.

Helaas heb ik wel gemerkt dat de Lidwinaschool in Amsterdam slecht omgaat met klachten. Klachten worden gebagatelliseerd, getraineerd en ouders worden geïntimideerd.

Al in 2011 is gebleken dat de Lidwinaschool slecht op klachten reageert. Zie deze open brief en dit uitgebreide dossier uit 2011. Maarten Berkers was er toen ook al directeur. Ouders mogen hopen dat dit soort dingen sinds 2011 niet meer voorkomen. Dat is helaas niet zo. Ook aan het eind van schooljaar 2015/2016 zijn er uit een klas 2 leerlingen weggegaan wegens ernstige pestproblemen met geweld. Dit ondanks vele klachten van verschillende ouders tegenover de leerkrachten en de directie.

Andere ouders bevestigen dat de Lidwinaschool slecht reageert op klachten. De Lidwinaschool in Amsterdam is één van de 32 scholen van Stichting Askoscholen. Ik ben er achter gekomen dat het er bij tenminste één andere Askoschool er net zo aan toe ging. Net als in 2011 bij de Lidwinaschool waren daar ernstige pestproblemen. Ook daar reageerde de school slecht op klachten. Verder reageerde men slecht op initiatieven van ouders van de inmiddels opgeheven school De Saffier.

Wat doet het bestuur van Stichting Askoscholen hieraan? Ik heb het bijvoorbeeld over mevrouw mr. Diane Middelkoop, de voorzitter van Stichting Askoscholen. Het bestuur van Askoscholen gaat erg ver in het steunen van de scholen in hun niet-integere benadering van klagende ouders. Het zit gewoon ingebakken in hun cultuur. Slecht omgaan met klachten is dus ook een probleem van veel andere Askoscholen. Niet alle Askoscholen natuurlijk: er zijn ook schooldirecteuren van Askoscholen die hier niet aan mee doen en veel beter omgaan met ouders.

Op de Lidwinaschool probeer ik dit te verbeteren. Voor de kinderen en de ouders. Een beter gevoel van de ouders bij de school draagt immers bij aan betere schoolprestaties van de kinderen.

Daarom heb ik een klacht ingediend bij de landelijke en onafhankelijke Commissie Onderwijsgeschillen. Het gaat om ordeproblemen in een kleuterklas en om het vele passief TV-programma's kijken op de school. Maar vooral gaat deze klacht over Maarten Berkers (directeur Lidwinaschool) en Diane Middelkoop voorzitter van Stichting Askoscholen) die op een zeer onsympatieke manier reageren op klachten.

Klik hier om de klacht te downloaden (pdf).

Lees verder: Hebben wij nog wel vertrouwen in de Lidwinaschool en Askoscholen?

P.S. er is ook een Maarten Berkers die leerkracht in Brabant is. Dit is een andere Maarten Berkers dan de Maarten Berkers die directeur van de Lidwinaschool is.